Deskundige roept Iran op executie van Iraanse vrouw tegen te houden.

Deskundige roept Iran op executie van Iraanse vrouw tegen te houden.

Image

Geneve, 14 april 2014 – De speciale rapporteur van de Verenigde Naties over de situatie van de mensenrechten in Iran, Ahmed Shaheed, drong er vandaag bij de Islamitische Republiek Iran op aan onmiddellijk de uitvoering van de executie van een Iraanse vrouw, Reyhaneh Jabbareh, die voor morgen gepland staat, tegen te houden.

Mevrouw Jabbareh, een interieur ontwerpster van beroep, werd ter dood veroordeeld voor de vermeende moord op Morteza Abdolali Sarbandi, een voormalig werknemer van het Iraanse Ministerie van Inlichtingen, in een zaak die juridische bezwaren heeft opgeworpen.

“De Iraanse autoriteiten dienen haar zaak te herzien en terug te verwijzen naar de rechtbank voor een nieuw proces, om ervoor te zorgen dat een eerlijk proces volgens zowel het Iraanse als het internationaal recht gegarandeerd wordt,” zei de heer Shaheed.

Volgens betrouwbare bronnen, had  Sarbandi mevrouw Jabbareh in ingehuurd om op 7 juli 2007 de inrichting van zijn kantoor opnieuw te ontwerpen. Sarbandi heeft aangeboden om mevrouw Jabbareh naar zijn kantoor te brengen, maar in plaats daarvan nam haar mee naar een woning waar hij zich fysiek en seksueel aan haar opdrong. Ms Jabbareh heeft toen naar verluidt de heer Sarbandi in de schouder gestoken uit zelfverdediging, is voor haar eigen veiligheid weggevlucht, en heeft een ambulance gebeld uit bezorgdheid voor haar vermeende aanvaller.

Sinds haar arrestatie en tijdens haar vervolging, heeft mevrouw Jabbareh volgehouden dat haar acties werden verricht uit zelfverdediging, en dat ze waren gericht op het voorkomen van een mogelijk ernstige aanval op haar persoon. Ze heeft ook beweerd te zijn gedwongen te bekennen door middel van zware dwang.

” De zaak van Ms Jabbareh geeft ons ernstig te denken in hoeverre het een eerlijk proces betreft, in het bijzonder met betrekking tot haar ondervraging en de terughoudendheid van de rechter om rekening te houden met al het relevante indirect bewijs, in zijn oordeel,” zei de speciale rapporteur, benadrukkend dat haar veroordeling voor moord met voorbedachten rade naar verluidt was gebaseerd op bekentenissen onder dwang, mogelijk door foltering.

” Het bewijs in de zaak, waaronder het rapport van de lijkschouwer lijken te wijzen op de aanwezigheid van een kalmeringsmiddel in een glas sap gevonden op de plaats delict, eventueel gebruikt voor de immobilisatie en aanranding van de verweerder, doet ernstige vragen rijzen over het al dan niet beschouwen van factoren bij uitstek relevant voor de zaak bij het oordeel van de rechtbank en de veroordeling van deze jonge vrouw,” zei de heer Shaheed.

” Als haar beschuldigingen waar zijn, is mevrouw Jabbareh twee maal het slachtoffer ; eerst van haar belager en vervolgens van de rechterlijke macht, die wordt verondersteld de slachtoffers van beoogde en de werkelijke seksuele en fysieke aanvallen te beschermen, ” benadrukte de expert.” Seksueel geweld, vaak gericht tegen vrouwen, moeten altijd worden bestreden in al zijn vormen.”

Shaheed betreurde de piek in executies dit jaar in Iran en hernieuwde zijn oproep aan de regering om ze onmiddellijk te stoppen. Meer dan 170 personen, waaronder ten minste twee vrouwen zijn geexecuteerd sinds het begin van 2014 en een groot aantal gevangenen in de dodencel lopen het risico van een aanstaande executie.

“Het opleggen van de doodstraf gaat duidelijk in tegen de huidige internationale trend om een moratorium op en afschaffing van de doodstraf aan te moedigen. We dringen er bij de autoriteiten op aan deze wereld trend te volgen door de oprichting van een moratorium op de uitvoering van executies met uitzicht op afschaffing van de doodstraf,” heeft de expert benadrukt.

Bronnen; VN, Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s