Nelson Mandela is overleden

Nelson Mandela is overleden

Image

Pretoria. 5 December 2013– Voormalig president van Zuid Afrika, Nelson Mandela is vandaag op de leeftijd van 95 jaar thuis in Houghton, Johannesburg overleden.

 Het nieuws over zijn dood is door het het kabinet van de president bekend gemaakt.
 Madiba is werd thuis behandeld nadat hij begin september uit de Medi – Clinic – harthospitaal in Pretoria ontslagen is.
 

Hoewel het overlijden onvermijdelijk was, zal het nieuws dat Mandela dood is toch schokgolven door de wereld sturen. Hij was de eerste democratisch gekozen leider van Zuid Afrika, voor velen het symbool van vrijheid en verzoening.

Dat zijn gezondheid erg achteruit  is gegaan, was duidelijk toen ANC – hoogwaardigheidsbekleders hem in mei bezochten. Mandela, of Madiba, werd op 8 juni voor een herhaalde longontsteking in de Medi – Clinic – harthospitaal in Pretoria opgenomen. Het was de vijfde keer sinds december dat hij opgenomen werd.
Leden van de lokale en internationale media sloegen toen hun tenten op voor het ziekenhuis. 

Zuid Afrikanen en veel anderen hielden hun adem in, want deze keer werd niet gesproken over een routine onderzoek, Mandela ‘s toestand werd van meet af aan als ” ernstig , maar stabiel ” beschreven. Zijn toestand is op 21 en 22 juni erger geworden en werd daarna doorgaans als ” kritiek ” of ” kritiek , maar stabiel ” beschreven.

Hij werd op 2 september uit het ziekenhuis ontslagen en is daarna thuis in Houghton door hetzelfde team van artsen die in het ziekenhuis voor hem zorgde , behandeld.
 Madiba ‘s vrouw , Graca Machel , was bijna voortdurend bij de voormalig president zowel in het ziekenhuis als thuis. Andere familieleden en vertegenwoordigers van de regering kwamen regelmatig op bezoek. President Barack Obama van de Verenigde Staten kon tijdens zijn bezoek eind juni Madiba niet persoonlijk ontmoeten, aangezien zijn gezondheid dat niet toeliet.

 Buiten het ziekenhuis en zijn huis in Houghton waren voortdurend mensen vanuit het hele land, om te bidden, te zingen en kaarsen voor Madiba op te steken. Nachtwaken en gebedsbijeenkomsten werden ook op andere plaatsen in het land gehouden.
 Een muur van het ziekenhuis is een ” muur van herinnering ” geworden naarmate meer mensen kaartjes , posters en bloemen ter ondersteuning van Mandela geplaatst hebben.
Een rouwprogramma voor de oud-president zal naar verwachting volgen, met een staatsbegrafnis in Pretoria en een familiebegrafnis buiten zijn geboorteplaats Qunu.

Foto: Wikimedia Cammons

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s