Aside

De spanning neemt toe, hoog bezoek in de Dom. Rep.

Image

Zo kennen we de Dominicaanse Republiek, zon, zee, strand,  maar hoe lang gaat het nog goed? Foto, Wikimedia Commons

De recente  uitspraak van het Grondwettelijk Hof in de Dominicaanse Republiek die de voorwaarden voor burgerschap regelt in de Dominicaanse Republiek heeft laten zien dat er meer problemen bestaan rond toegang tot Caraibische landen.

Hoewel verschillende leiders van de Caraibische eiland-staten fel geprotesteerd hebben tegen de omstreden regeling die de Domincaanse Republiek heeft getroffen, bestaan er ook in die landen problemen rond het vrije verkeer van mensen en goederen.

Jamaica en Trinidad & Tobago

Gisteren nog, zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Jamaica en Trinidad & Tobago bijeengekomen om te proberen de betrekkingen tussen de twee landen, te verbeteren, omdat ze nu onder druk staan door migratie-problemen.

De regering van Jamaica heeft verklaard dat  deze vergadering deel is van een tweedaagse bijeenkomst waarin zal worden gesproken over de uitvoering van de overeenkomsten aangaande het vrije verkeer van personen die door beide landen ondertekend zijn binnen de gemeenschappelijke markt van de gemeenschap van de Caraiben, aldus het rapport.

De spanning tussen de twee landen is in de afgelopen maanden toegenomen, omdat Trinidad douaniers de toegang geweigerd hadden van een groep van 13 Jamaicanen op 21 november, met het argument dat ze “ten laste van de openbare schatkist” zouden kunnen komen.

Ondertussen in de Dominicaanse Republiek
Inter – Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens

Terwijl de Jamaica – Trinidad rel smeult , interviewt een delegatie van de Inter – Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens nakomelingen van Haïtianen in de Dominicaanse Republiek, over schendingen van hun mensenrechten.

Op de tweede dag van interviews door de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) delegatie in de Dominicaanse Republiek, zijn in meer dan 2000 gevallen, rapporten, getuigenissen en verzoekschriften van nakomelingen van Haïtianen samengesteld.

Hele families worden naar het opvangcentrum gebracht waar ze hun situatie als gevolg van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de Dominicaanse nationaliteit kunnen voorleggen.

Net als maandag zijn tientallen bussen aankomen bij een clubhuis van de Onafhankelijke Universiteit van Santo Domingo (UASD),  waar IACHR ambtenaren  tientallen mensen, meest vrouwen interviewden, velen met kinderen, waaronder pasgeboren, om hun situatie uit te leggen.

Diverse menigen van functionarissen

Ondertussen liggen drie betrokken functionarissen van de regering met elkaar in de clinch over de uitspraak.

Cesar Pina Toribio

Hoewel het Grondwettelijk Hof op dinsdag het verzoek van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten voor een bijeenkomst heeft afgewezen, omdat, volgens hem, zijn uitspraak op zichzelf staat , heeft de Juridisch adviseur van de President  herhaald dat de Commisie hier is op uitnodiging van de regering om zelf te zien dat de Dominicaanse Republiek burgers van Haïtiaanse afkomst “het beste behandelt”.

Cesar Pina Toribio heeft gezegd dat deze regering het vriendelijkst is op het gebied van mensenrechten, en in het geval van burgers van Haïtiaanse afkomst “meer attent is dan enig ander land.

Milton Ray Guevara

De beslissing van het Grondwettelijk Hof die de Mensenrechtencommissie afwijst staat in een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, en opperrechter Milton Ray Guevara merkt daarin op dat zijn uitspraak “een verantwoordelijk en eerlijk oordeel is, omdat het een situatie corrigeert die de menselijke waardigheid verscheurende.”

Grondwettelijk Hof opperrechter Milton Ray Guevara bevestigde dat een andere reden om het bezoek van de Commissie te verwerpen, is dat het Amerikaanse agentschap in een verklaring van 8 oktober, zich ” zeer bezorgd toonde over een uitspraak van het Grondwettelijk Hof “, die ” met terugwerkende kracht ” een regeling wijzigt  met effecten van 1929-2010 en in strijd met de internationale verplichtingen van de Staat (de Dominicaanse Republiek) op het gebied van de mensenrechten.”

Topambtenaar verwacht veroordeling, Roberto Rosario

Ondertussen heeft de president van de centrale verkiezingscommissie (JCE ) Roberto Rosario gezegd dat Dominicanen een veroordeling van de Commissie kunnen verwachten, aangezien de Commissie in het land aankwam  ” met een boekje” al voorbereid. Rosario ziet het bezoek als een “show.”

Het gevolg

Het gevolg is wel dat veel inwoners van de Dominicaanse Republiek, zeker die van Haitiaans afkomst, nu niet meer zeker zijn van hun toekomst. Maar de baantjes die de Haitiaanen hier gewoonlijk hebben, suikerriet snijden en werk in de bouw, komen nu op losse schroeven te staan.

Hoewel de mensen in de suikerplantages beschermd zullen worden door de grote bedrijven die eigenaar zijn, en natuurlijk hebben die veel macht, is de toekomst ook voor die arbeiders niet meer zeker.

En veel Haitianen, vooral alleenstaande moeders, hebben geen enkele bescherming tegen de willekeur van ambtenaren en politie agenten. Nog steeds worden mensen zonder aanwijsbare reden over de grens gezet. De grens van een land dat ze vaak niet eens kennen, waarvan ze de taal niet spreken en waar ze geen familie hebben. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s