Politicus Curacao vermoord

Politicus Curacao vermoord

Image

Helmin Wiels (54) is gisteren doodgeschoten bij de Pier in Marie Pompoen,  Willemstad. Lijkschouwers zijn begonnen met een onderzoek. Volgens geruchten zijn de schoten gelost vanuit een goudkleurige auto.

De 54- jarige Wiels werd doodgeschoten toen hij vis ging kopen op het strand van de wijk Marie Pampoen. Dat heeft de Curaçaose politiecommissaris Marlon Wernet laten weten. Hij beloofde dat het misdrijf zo goed mogelijk zal worden onderzocht.

 

Partijleider van Pueblo Soberano (PS) Helmin Wiels was bezig mogelijke misstanden van telecombedrijf UTS aan de kaak te stellen. Volgens hem is UTS betrokken bij illegale nummerverkoop.

 

Een klant koopt beltegoed en het beltegoed wordt omgetoverd in contant geld, wat op een bankrekening in Sint-Maarten belandt op naam van Radcom Incorporated NV. De partijleider vond het vreemd dat de regering het gokken via mobiele telefoonnummers officiëel verboden heeft, maar dat via een overheids-NV als UTS, toch toe laat. Ook aan jongeren en minderjarigen.

 

Bovendien had Wiels ontdekt dat het geld verdwijnt naar buitenlandse bankrekeningen, en dus op geen enkele manier , via belasing of deelname in de winst, ten goede komt aan Curaçao.

 

Per maand gaat er volgens Wiels ongeveer 2,5 miljoen Antilliaanse Gulden naar het buitenland. Toezicht op deze geldstroom is er niet. Wiels: “Ik ben verbaasd. Als je geld naar het buitenland overmaakt, moet je per kwartaal een overzicht daarvan indienen bij de Centrale Bank. Dat gebeurt niet.”

 

Wiels won vorig jaar oktober de verkiezingen met een meerderheid van stemmen. Doordat er geen formatie op de verkiezingen volgde werd een takenkabinet ingesteld voor de duur van zes maanden. Daniel Hodge werd aangesteld tot premier van het kabinet. De nieuwe maatregelen van dit kabinet zorgde voor veel oproer. Door de invoering van de nieuwe basis verzekering, verhoging van de omzetbelasting en pensioenregeling kreeg zijn kabinet veel kritiek. Vrijdag gingen pensioneerden voor de tweede keer de straat om te protesten. Veel mensen vinden dat Wiels zijn beloftes voor het volk niet heeft waargemaakt. Tijdens het eerste protest riepen de gepensioneerden dat Wiels zijn volk liet vallen.

Voordat Wiels de verkiezingen won kwam hij vaker in opspraak. De politicus nam geen blad voor de mond. Zo deed hij uitspraken als ‘alle makamba’s (Nederlanders) in bodybags terug naar Nederland’ en beledigde hij menig politicus en de media. Tijdens een uitzending van het Nederlandse programma Pauw & Witteman in maart, zei Wiels dat hij nooit over bodybags heeft gesproken.

 

De Premier  van Curaçao, Daniel Hodge reageerde tijdens een persconferentie geschokt. Hij haastte zich naar het populaire strand nadat hij had vernomen van de aanslag en heeft het lichaam van Wiels zelf zien liggen. Hij zei zondagavond dat de politicus door vijf kogels is geraakt.

‘Op Curaçao kennen we geen politieke moorden. We kunnen van mening verschillen, maar moord op een politicus is ongekend,’ aldus de Premier.

Er zijn tot dusverre geen aanhoudingen verricht. Het politieonderzoek is in volle gang. Dat heeft Norman Serphos zondagavond (plaatselijke tijd) namens het Openbaar Ministerie laten weten.

Of dit de eerste politieke moord in de moderne geschiedenis van Curaçao is, of een manier om een lastig persoon de mond te snoeren moet dus nog blijken. Wiels had de gewoonte te zeggen wat hij dacht, dat is bij meer mensen vaak tegen het zere been. Gaat het hier om het grote geld of om de politiek?

 Bronnen: persagentschappen, archief

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s