Poetin en Abe onderhandelen over vrede

Poetin en Abe onderhandelen over vrede

Image

De Russische president Vladimir Poetin en de Japanse premier Shinzo Abe, zijn overeengekomen om de onderhandelingen over het vredesverdrag tussen de twee landen te heropenen. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de twee landen nooit een vredesverdrag getekend.

Volgens een gezamenlijke verklaring van Poetin en  Abe vanuit Moskou, is de huidige situatie, het ondertekenen van een vredesverdrag 67 jaar na het einde van de oorlog ‘ongebruikelijk’.

Tot dusver werd het vredesproces belemmerd door het territoriale conflict tussen Tokyo en Moskou over de soevereiniteit van de Koerilen-eilanden. Japan maakt aanspraak op verschillende eilandjes van de archipel, op basis van het Verdrag betreffende de Grensoverschrijdende Handel dat in 1855  werd ondertekend door beide landen.

Moskou, daarentegen, zei dat de Koerilen werden geïntegreerd in het grondgebied van de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog en de Russische soevereiniteit in dit geval duidelijk is en voldoet aan alle internationale rechtsnormen.

De leiders van de twee landen doen een beroep op Noord-Korea tot het strikt handhaven van de “VN-resolutie 2094 “.

Resolutie 2094 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad met unanimiteit aangenomen op 7 maart 2013 en verzwaarde de sancties tegen Noord-Korea nadat dat land op 12 februari 2013 een nieuwe kernproef uitvoerde.

 Al in 1992 werd een akkoord gesloten over de bevriezing van Noord-Korea’s kernprogramma. In het begin van de 21ste eeuw kwam het land echter in aanvaring met de Verenigde Staten, dat het bij de zogenaamde as van het kwaad rekende. Noord-Korea hervatte de ontwikkeling van kernwapens en ballistische draagraketten . In oktober 2006 voerde het land een eerste kernproef uit, in mei 2009 gevolgd door een tweede. Hieropvolgend werden sancties ingesteld tegen het land. In december 2012 lanceerde het land met succes een raket met een satelliet en schond daarmee de sancties die het land verbieden kern- en rakettechnologie te ontwikkelen, De Veiligheidsraad beslistte hierop om het land strengere sancties op te leggen. Als reactie daarop voerde Noord-Korea in februari 2013 een nieuwe kernproef uit.

 

Zowel de Russische president als de Japanse premier veroordeelden de Noord-Koreaanse politiek, die weigert de “ontwikkeling van nucleaire wapens en ballistische raketten te stoppen “, ondanks oproepen van de internationale gemeenschap.”

De leiders van de twee landen roepen Noord-Korea op tot het strikt handhaven van de VN-resolutie 2094, aldus de verklaring.

Moskou en Tokio verklaarden zich bereid voorwaarden te scheppen voor de hervatting van de internationale zes partijen gesprekken over het nucleaire programma van Pyongyang.

 

Is dit gebaar van belang voor de huidige situatie in Noord Korea? De twee landen, Rusland en Japan kunnen moeilijk samen optreden tegen een gemeenschappelijke vijand, als ze officieel nog in staat van oorlog met elkaar zijn. Wanneer de Verenigde Staten of de VN een besluit zouden nemen om op te treden tegen Pjongyang, in welke vorm dan ook, is de kant die China kiest duidelijk, China heeft de laatste VN verklaringen mede ondertekend. Rusland heeft ook duidelijk gemaakt niet gecharmeerd te zijn door het gedrag van Kim Jong Il en Japan staat traditioneel aan de kant van Zuid Korea.

 

De gekozen kampen zijn duidelijk zichtbaar, er zijn alleen een paar “administratieve”, diplomatieke kwesties op te lossen. Dit is er een van!

 

Heeft het iets te maken met de aardbeving vandaag? Dat denk ik niet maar het brengt de eilanden wel in het nieuws. Volgens de USGS, werd er een aardbeving van 6.0 geregistreerd om 03:05 (GMT) met epicentrum op 10 kilometer diep en 275 kilometer ten noordoosten van de Koerilen-eilanden.

Momenteel zijn er geen meldingen van slachtoffers of schade, ook zijn er geen tsunami-waarschuwingen uitgegeven. De Koerilen-eilanden zijn een archipel van vulkanische oosprong, die loopt van het noordwesten van het eiland Hokkaido in Japan tot aan het schiereiland Kamtsjatka, tussen de Zee van Okhotsk en de noordelijke Stille Oceaan. Het is een zeer seismische zone.

 

bronnen:

 

USGS Earthquake Hazard Program,  Demis.NL, Wikimedia, Verenigde Naties

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s