Adolecent en zwanger

Adolecent en zwanger

Image

Situatie in Dominicaanse Republiek

Het kan best interessant zijn, zwanger worden, maar hoe bewust zijn we ons van de gevolgen, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen?

Dominicaanse Republiek

Vruchtbaarheid is een van de belangrijkste demografische variabelen om de trend van groei van de bevolking te meten. Volgens Endesa  2002 (Demographic and Health Survey), zijn de aantallen zwangerschappen in de afgelopen decennia aanzienlijk gedaald in de Dominicaanse Republiek. Na het bereiken van een hoogtepunt van 3,0 kinderen tegen het einde van 1999, kende het ENHOGAR-2006 onderzoek een daling in de eerste helft van de jaren 2000 en staat nu het totale vruchtbaarheidscijfer in het land bij 2,6 kinderen per vrouw, maar het niveau is nog steeds hoog in bepaalde subgroepen van de bevolking.

In dit verband en op grond van de Endesa 2002 was er een toename van de vruchtbaarheid onder adolescenten vanwege een toename van het aandeel van vrouwen van15 tot 19 jaar oud, die het proces van voortplanting begonnen, dat wil zeggen, die sexuele relaties hebben om zwanger te worden. Dit werd bevestigd door gegevens van ENHOGAR 2006 waaruit blijkt dat bij het bereiken van 19 jarige leeftijd ongeveer 42% van de tieners zwanger waren, en 34%(33,9%) waren  al moeder.

Uit het onderzoek van ENHOGAR-2006 blijkt ook dat bijna twee op de vijf (36,8%) van de vrouwen van 15-19 jaar niet was geslaagd voor het basisonderwijs. En 35,1% van de armsten waren ooit zwanger en 30.1% was al moeder , terwijl bij de hogere economische groep dat respectievelijk 10,5% en 6,2% was.

Ook uit ENHOGAR 2006  blijkt dat 11% van alle jongeren voor de leeftijd van 15 al in het huwelijk zijn getreden, vóór de leeftijd van 18 jaar is dat 37% , in hetzelfde rapport staat dat 18 % van de vrouwen van 15-19 jaar op dit moment getrouwd of samenwonend is.

Mede-oorzaak en gevolg van adolescente zwangerschappen in de Dominicaanse Republiek is heel beslist armoede.

Door armoede ontstaat een gebrek aan opvoeding en vooral scholing, waardoor zowel de jongens als de meisjes zich niet bewust zijn van wat ze eigenlijk aan het doen zijn. Ze hebben dus sexuele relaties zonder bewust de gevolgen te kunnen inschatten.

Daardoor zal ook hun kind in armoede opgroeien, vaak met slechts een ouder en met de hulp van ouders of grootouders. De keten van armoede wordt ook niet verbroken door scholing, omdat de school niet wordt afgemaakt.

Een andere oorzaak kan gevonden worden in het idealiseren van Macho gedrag in de Dominicaanse Republiek. Daardoor vinden oudere mannen dat ze een jongere vriendin nodig hebben, en zijn ze er ‘trots’ op. Maar ze zien het meisje als bezit, en wanneer het zwanger raakt wordt het meisje op straat gezet. Daar wacht dezelfde keten van armoede.

Andere gevolgen van een vroege zwangerschap


Ziekten

De hoge aantallen tienerzwangerschappen, zijn zorgwekkend vanwege de gevolgen en gevaren voor de bevolking.
Volgens de State of the World’s Children 2007, hebben meisjes onder de 15 jaar oud  vijf keer meer kans om te sterven tijdens de zwangerschap dan vrouwen boven de 20 jaar. Als een moeder jonger is dan 18 jaar, is de kans dat je baby zal sterven tijdens het eerste jaar van het leven  60%, en zelfs als het overleeft is er een grotere kans op het hebben van een laag geboortegewicht, ondervoeding of vertraging in de fysieke en cognitieve ontwikkeling.

Ondervoeding, misbruik

Een van de factoren die ervoor zorgen dat dit gebeurt is slechte voeding, het organisme van de jonge moeder  is eigenlijk nog niet in staat om zwanger te worden en dus blijft, onder andere,  de productie van borstvoeding achter.

Jongeren worden in de Dominicaanse Republiek, maar ook elders, ook vaak blootgesteld aan misbruik en discriminatie naar geslacht.

Prostitutie

Tienermoeders hebben ook meer kans om alleenstaande moeders te worden, geconfronteerd met de afwezigheid en gebrek aan verantwoordelijkheid van de andere ouder  van het kind.

Hoewel je vaker jonge meisjes, zwanger of al met een baby, heel trots naar hun buik of kind ziet kijken, zijn het zelf nog kinderen. En nu zal het kleine gezinnetje verder moeten, met een onafgemaakte opvoeding en opleiding, zonder vaste bron van inkomen. Dan blijft er vaak maar een deur open, suikeroompje. Ofwel de europese tourist. Ook bekend als prostitutie.

Geboortecijfers voor tieners, wereldprobleem

 

In de wereld bestaan grote verschillen in de frequentie van tienergeboorten. UNICEF publiceerde in 1998 cijfers over een groot aantal landen. 

In Afrika ten zuiden van de Sahara is dit cijfer het hoogst; het gemiddelde is daar 143 per 1000 meisjes van 15-19 jaar.

In Latijns-Amerika is het cijfer 81, in Zuid-Azië 55, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika 56. In de Arabische landen en in Zuid-Azië is de oorzaak vooral het traditionele vroege huwelijk.

In de geïndustrialiseerde landen van Europa en Noord-Amerika zijn de cijfers voor tienergeboorten lager; het hoogst zijn ze in de VS. Daar was het geboortecijfer bij tieners (15-19 jaar) in het begin van de jaren negentig ongeveer 60.

Het laatste decennium is een daling opgetreden tot 50. In West-Europa behoort Groot-Brittannië met 31 tot de landen met het hoogste geboortecijfer voor tieners. De Scandinavische landen hebben lage aantallen tienergeboorten (ongeveer 13 per 1000).

In Nederland daalde het geboortecijfer voor tieners sinds 1970 sterk. In 1990 was het cijfer voor meisjes van 15-19 jaar 6,4, in 1996 4,1, maar in 2000 was het weer gestegen tot 5,5. Ons land behoort tot de landen met de laagste geboortecijfers voor tieners, maar de laatste jaren is een stijging waarneembaar, voornamelijk bij niet-westerse allochtonen.

Of je dus in Nederland om je heen kijkt, of op vakantie in de Dominicaanse Republeik, of waar dan ook, wees je bewust van wat je eigelijk ziet. Dat mooie meisje met die baby aan de hand, de baby is niet altijd haar zusje. Ook in Nederland zijn meisjes zwanger, of hebben al een kind, die daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Die eigenlijk zelf nog kind zijn.

 

Bronnen:
Ned TijdschrGeneeskd.2003;147:23205,
Endesa  2002 (Bevolkingsonderzoek, demografisch en gezondheid,DR),
Needham, Geo C. “Street Arabs and Gutter Snipes” 1884,
Creative Commons,
UNICEF.href=”https://gonenativeblog.files.wordpress.com/2013/04/2003123210001f.jpg”>Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s