Wereldwijde campagne om Killer Robots te stoppen

Wereldwijde campagne om Killer Robots te stoppen

campaign-to-stop-killer-robots1-600x364

De maatschappij zal bepalen op welke manier regeringen gedwongen worden volledig autonome wapens te verbieden, Human Rights Watch zei dit vandaag bij de lancering van de wereldwijde campagne om Killer Robots te stoppen. Deze potentiële toekomstige wapens, ook wel “killer robots,” zou doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder enige menselijke tussenkomst.
“Dodelijke bewapende robots die kunnen richten en doden zonder enige menselijke interventie mogen nooit worden gebouwd”, aldus Steve Goose, Arms Division directeur van Human Rights Watch. “Er moet altijd een mens ‘in-the-loop’ zijn wanneer beslissingen worden genomen op het slagveld. Killer robots zouden morele en juridische grenzen overschreiden, en moeten worden afgewezen omdat ze zo weerzinwekkend zijn voor het publiek geweten.”

Human Rights Watch is de eerste coördinator van de campagne Stop Killer Robots, een nieuwe internationale coalitie van niet-gouvernementele organisaties die vraagt om een preventief en alomvattend verbod op volledig autonome wapens. Het verbod moet worden bereikt door middel van een internationaal verdrag, alsook via nationale wetgeving en andere maatregelen.

In het afgelopen decennium heeft het uitgebreide gebruik van onbemande bewapende voertuigen of drones de oorlogsvoering drastisch veranderd, waardoor nieuwe humanitaire en juridische uitdagingen zijn ontstaan.

Nu geven snelle vooruitgang in de technologie de Verenigde Staten en andere landen met een high-tech legers, waaronder China, Israël, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, de mogelijkheid gebruik te maken van systemen die een grotere gevechtsautonomie zouden geven aan machines.

Indien een of meer landen ervoor zou kiezen om volledig autonome wapens in te zetten, kunnen anderen zich gedwongen voelen om het beleid van terughoudendheid te verlaten, wat leidt tot een robot-wapenwedloop.

“Veel militairen zijn voor het nastreven van steeds grotere autonomie voor wapens, maar de lijn moet nu worden getrokken bij volledig autonome wapens,” zei Goose. “Deze wapens zouden technologie een stap te ver brengen, en een verbod is dringend nodig voordat investeringen, technologische dynamiek, en nieuwe militaire doctrine het onmogelijk maken om te stoppen.”

De speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies voor het Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, professor Christof Heyns, zal zijn rapport over dodelijke autonome robots aanbieden aan de tweede zitting van de Mensenrechtenraad in Genève, die begint op 27 mei , 2013. Het rapport zal naar verwachting aanbevelingen bevatten voor overheidsoptreden bij volledig autonome wapens.

Op 19 november, 2012, hebben Human Rights Watch en de Harvard Law School International Human Rights Clinic “Losing Humanity, “The Case Against Killer Robots,” uitgebracht een 50-pagina’s tellend rapport waarin de organisaties talrijke juridische, ethische, beleidsmatige, en andere problemen met volledig autonome wapens naar voren brengt. “Losing Humanity” vond dat volledig autonome wapens de belangrijkste bepalingen van het internationaal humanitair recht onmogelijk kunnen waarmaken op de meest voorkomende hedendaagse slagveld-omgevingen, en dat het gebruik ervan een hiaat in de werantwoording zou scheppen omdat het onduidelijk zou zijn wie wettelijk verantwoordelijk zou zijn voor de acties van een robot.

In het verslag wordt ook beschreven hoe dodelijke autonome robots andere controles op het vermoorden van burgers zouden ondermijnen.Volledig autonome wapens kennen geen menselijke compassie voor hun slachtoffers, bijvoorbeeld, en autocraten kunnen ze misbruiken tegen hun eigen volk.

In erkenning van de uitdagingen die het gebruik van dergelijke wapens zou opleveren, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie een richtlijn uitgegeven op 21 november die, voor nu, vereist dat er een mens ‘in-the-loop’ zit wanneer beslissingen worden genomen over het gebruik van dodelijk geweld. De geldigheidsduur van Richtlijn nummer 3000,09 is maximaal 10 jaar, en gedurende die tijd ontwikkelt of gebruikt het ministerie van Defensie alleen volledig autonome systemen die niet-dodelijke kracht leveren, tenzij de ambtenaren van de dienst op een hoog niveau af zien van dat beleid. In feite vormt dat ‘s werelds eerste moratorium op dodelijke volledig autonome wapens. Terwijl het een positieve stap is, de richtlijn is geen uitgebreide of permanente oplossing voor de mogelijke problemen in verband met volledig autonome systemen.

De Campagne Stop Killer Robots wordt gesteund door verschillende niet-gouvernementele organisaties centraal betrokken bij de succesvolle inspanningen om antipersoonsmijnen, clustermunitie, en verblindende lasers te verbieden. De leden hebben gezamenlijk een breed scala aan expertise in robotica en wetenschap, hulp en ontwikkeling, mensenrechten, humanitaire ontwapening, internationaal recht en diplomatie, en de emancipatie van vrouwen, jongeren en mensen met een handicap.
De campagne is een netwerk van contacten aan het opbouwen met het maatschappelijk middenveld in veellanden, waaronder Canada, Colombia, Egypte, Duitsland, Japan, Nederland, Nieuw Zeeland, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten.

“Review of the New US Policy on Autonomy in Weapons Systems” briefing paper is available at:
http://www.hrw.org/news/2013/04/15/review-2012-us-policy-autonomy-weapons-systems
“Losing Humanity: The Case against Killer Robots” is available at:
http://hrw.org/reports/2012/11/19/losing-humanity-0
For more Human Rights Watch reporting on fully autonomous weapons, please visit:
http://www.hrw.org/topic/arms/killer-robots
Contact information for the Campaign to Stop Killer Robots:
Website – http://www.stopkillerrobots.org
Facebook – http://www.facebook.com/#!/stopkillerrobots
Twitter – @BanKillerRobots
Flickr – http://www.flickr.com/people/stopkillerrobots
YouTube – http://www.youtube.com/user/StopKillerRobots

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s