Treinen in Canada en Al Qaeda

Treinen in Canada en Al Qaeda

Image

De Canadese inlichtingendiensten en de politie hebben een terroristisch complot, gesteund door Al Qaeda, die treinen in het land wilden laten ontsporen, verijdeld, volgens meldingen van lokale beambten.

“De situatie is onder controle, maar als de geplande aanval was uitgevoerd, zouden de gevolgen rampzalig zijn geweest,” aldus Assistant RCMP Commissioner James Malizia.

De Royal Canadian Mounted Police rapporteert dat Chiheb Esseghaier, van 30 jaar oud, en Raed Jasher 35 jaar oud, werden gearresteerd,  in Montreal enToronto respectievelijk. De autoriteiten bevestigen dat geen van beiden de Canadese nationaliteit bezit en dat ze werden ondersteund door “onderdelen van Al Qaeda in Iran.”

De Canadese politie zei dat ze geen bewijs hebben dat de aanval werd ondersteund door een staat en weigerde het specifieke doelwit van de aanval te onthullen.

Functionarissen benadrukken dat het vermeende terreur complot nog in de planningsfase was en dat er geen directe bedreiging is geweest voor het publiek. Hoewel Amerikaanse functionarissen zeggen dat da aanslag was gericht tegen een trein op de route tussen Toronto en New York, is daarvan geen bevestiging vanuit Canada.

Volgens de lokale media, hadden de verdachten meer dan een jaar lang onder observatie van de inlichtingendiensten gestaan en was de arrestatie het resultaat van een gecoördineerde samenwerking met het Department of Homeland Security van de Verenigde Staten en de FBI.

“De arrestaties van vandaag laten zien dat terrorisme een reële bedreiging voor Canada blijft”, zegt Vic Toews, minister van Openbare Veiligheid.

Volgens de Amerikaanse politie, hadden de personen die in Canada gearresteerd zijn geen band met de gebroeders Tsarnáyev, de vermeende organisatoren van de explosies in de buurt van de finish van de Boston Marathon vorige week die het leven kostte aan drie mensen terwijl er 176 gewonden vielen.

Natuurlijk legt iedereen een verbinding met de aanslag in Boston, maar die is er niet, volgens de politie en FBI in de Verenigde Staten. Het zijn echt twee losstaande gebeurtenissen, een uitgevoerde aanslag en een aanslag in de planningsfase.

Waar we ons wel zorgen over moeten maken is het misbruik dat bepaalde politieke krachten willen maken van de situatie. Er is nog maar heel weinig informatie naar buiten gekomen, de twee personen zijn gearresteerd. Maar de minister van Openbare Veiligheid heeft wel zijn conclusies klaar liggen: terrorisme is een bedreiging (en dus moeten we meer beveiligen)!

Een aanslag op een school, lange discussies over de wapenwetgeving in de VS, waar wapenbezit een grondwettelijk recht is.

De aanslag in Boston, lange discussies over meer toezicht, ook via verborgen camera’s, op personen terwijl vrijheid een van de peilers van de Amerikaanse maatschappij zou moeten zijn.

Deze poging tot het plegen van een aanslag zal vast en zeker een strenger toezicht op het treinverkeer opleveren, zowel in Canada als in de VS. Strenger toezicht wil over het algemeen zeggen, strengere controle, minder vrijheid.

Angst is een slechte raadsheer. Het is in ieder geval beter even af te wchten wat de resultaten zijn van de onderzoeken die de RCMP zeker zal gaan uitvoeren. Blijkbaar was het toezicht voldoende om de twee aan te houden voordat er aanslagen gepleegd konden worden. Dus nu gaan roepen om meer is onnodig en overbodig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s