Gesprekken NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken

Gesprekken NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken

Image

NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken komen bij elkaar in Brussel voor wat een “uitwisseling van informatie” genoemd wordt. Het zal gaan over troepen in Afghanistan, het conflict in Syrië en de spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Bij het openen van de gesprekkenronde zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen: “We kunnen allemaal zien dat de situatie in Syrië steeds erger wordt.  En we kunnen de risico’s van een regionale spillover niet negeren, met mogelijke gevolgen voor de geallieerde veiligheid.”

De NAVO heeft de Nederlandse, Duitse en Amerikaanse defensieve Patriot raket-eenheden ingezet in Turkije, dat grenst aan Syrië, om eventuele spill-over van beschietingen af ​​te schrikken.

Meer dan 70.000 mensen zijn omgekomen in het conflict, volgens de Verenigde Naties. Twee jaar van geweld heeft ook meer dan 1 miljoen Syriërs gedwongen om de veiligheid in het buitenland te zoeken, en ze belasten daarmee buurlanden als Libanon, Jordanië, Turkije en Irak.

Voor de vergadering drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle er bij Rusland op aan te helpen binnen de internationale gemeenschap bij het ontmantelen van zowel de burgeroorlog in Syrië als de recente nucleaire dreiging van Noord-Korea.

“Een beroep op de NATO moet uitgaan van de internationale gemeenschap, en niet alleen van het Westen, maar vooral uit Rusland, en met name uit China. De-escalatie is het imperatief van het uur”, zei Westerwelle. “Onderhandelingen zijn noodzakelijk.
Dat geldt ook in Syrië”, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland. 

Rusland moet een “grote rol” spelen om een ​​politieke oplossing te bereiken, had Westerwelle toegevoegd, verwijzend naar de steun van Moskou aan de Syrische president Bashar al-Assad in het verleden.

NAVO-ministers werden ook geïnformeerd over Afghanistan, waar NAVO-troepen geleidelijk de verantwoordelijkheden voor de veiligheid overhandigen aan het nationale leger van Afghanistan.
De NAVO is van plan om in Afghanistan tot 12.000  man combat troepen te houden en de terugtrekking te voltooien in 2014, maar de toekomstige voorwaarden voor de NAVO-adviseurs en trainers zijn nog niet overeengekomen met Kaboel.

Een eerste bezoek voor Kerry

De bijeenkomst van 28 NAVO-ministers van buitenlandse zaken dinsdag vertegenwoordigde het eerste bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier voor John Kerry sinds zijn aanstelling als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Op woensdag heeft Kerry in Brussel gesprekken met de Pakistaanse legerleider generaal Ashfaq Kayani en de Afghaanse president Hamid Karzai gevoerd.
Kabul beschuldigt Pakistan van ondersteunende activiteiten aan Taliban door het verstrekken van toevluchtsoorden over de grens. Pakistan, via zijn ministerie van Buitenlandse Zaken, zei maandag dat het zich “blijft inzetten voor het spelen van een positieve en constructieve rol en te blijven werken aan een duurzame vrede in Afghanistan.”

Afgelopen weekend, heeft Kerry deelgenomen aan een internationale conferentie over Syrië in Istanbul, Turkije, waar hij aankondigde dat de VS zijn hulp zou verdubbelen aan de Syrische oppositie met een toezegging van $ 123.000.000 (94 miljoen euro) in voorraden, waaronder kogelvrije vesten en nacht-kijkers.

Hij drong er bij andere landen op aan dit voorbeeld te volgen temidden van scherpe meningsverschillen over de wijsheid van het verstrekken van wapens aan rebellengroepen, vooral die met banden met al-Qaeda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s