EU militaire uitgaven zijn de “olifant in de porceleinkast”

EU militaire uitgaven zijn de “olifant in de porceleinkast”

800px-African_elephant_male

 

 

In een tijd van harde bezuinigingen op sociale uitgaven, het is moreel niet te rechtvaardigen geld te besteden aan wapens, geld dat geïnvesteerd zou moeten worden in het creëren van banen en de bestrijding van armoede.

 

De militaire uitgaven van de EU zijn de ‘olifant in de porceleinkast’ en de belangrijkste factor in de Europese schuldencrisis, stelt een nieuw rapport

Het hoge niveau van de militaire uitgaven heeft een belangrijke rol gespeeld in de zich ontvouwende EU schuldencrisis en blijft inspanningen om de schuldencrisis op te lossen ondermijnen, stelt een nieuw rapport van Transnational Institute en de Dutch Campaign against Arms Trade.

Het rapport, Wapens, schulden en corruptie: Militaire uitgaven en de EU-crisis toont aan hoe de militaire budgetten in Europa grotendeels beschermd blijven, in een tijd van ernstige sociale bezuinigingen. Militaire uitgaven binnen de EU bedroegen in 2010 € 194.000.000.000, gelijk aan de gecombineerde jaarlijkse tekorten van Griekenland, Italië en Spanje. De meest recente gegevens die vandaag zijn vrijgegeven door het  Stockholm International Peace Institute suggereert weinig verandering in deze algemene trend.
Het rapport onthult hoe de hoge niveaus van de militaire uitgaven in landen als Griekenland, Cyprus en Spanje, het epicentrum van de eurocrisis, een belangrijke rol speelde in hun schuldencrisis. Een groot deel van de militaire uitgaven is gebonden aan de verkoop van wapens door de schuldeiser landen als Duitsland en Frankrijk.
In Portugal en Griekenland, worden verschillende grote wapenhandel-deals onderzocht wegens ernstige onregelmatigheden. 

Toch blijven de schuldeisende landen nieuwe wapens deals aan schuldenlanden aanbieden terwijl steeds strengere bezuinigingen op sociale voorzieningen geeist worden.
Het rapport stelt dat het oplossen van de schuldencrisis alleen kan plaatsvinden via kwijtschelding van de schulden verbonden met corrupte wapenleverantie-deals en een heroriëntering van de militaire uitgaven naar sociale behoeften. Het onderzoek benadrukt dat investeringen in onderwijs en openbaar vervoer zorgt voor het dubbele van het aantal banen, vergeleken met investeringen in defensie.

 

Rapport auteur Frank Slijper zei: “Global militaire uitgaven stond op een recordhoogte van €1.3 triljoen in 2011, ondanks de wereldwijde economische crisis. Zelfs in Europa geven de meeste landen nog steeds meer uit aan ‘defensie’ dan tien jaar geleden. De enige besparingen die Europa echt nodig heeft zijn besparingen opgelegd aan het leger en de wapenindustrie. “
“Het is tijd voor Brussel en de EU-lidstaten om in het openbaar te erkennen dat de ‘olifant in de porceleinkast’ van het huidige EU schuldencrisis de militaire uitgaven zijn. 

In een tijd van harde bezuinigingen op sociale diensten, het is moreel niet te rechtvaardigen om geld te besteden aan wapens dat moet worden geïnvesteerd in het creëren van banen en de bestrijding van armoede. “
Het verslag Wapens, Schuld en corruptie is uitgebracht door de EU terwijl campagnevoerders in ongeveer 30 landen meer dan 100 evenementen wereldwijd organiseerden om te protesteren tegen het recordniveau van de militaire uitgaven en op te roepen tot het toewijzen van middelen voor armoede-bestrijding en ecologische duurzaamheidsprogramma’s.Voor informatie over de Globale dag van actie tegen Militaire uitgaven zie: http://www.gdams.org

 

bron: Pressenza IPA datum: 15 april 2013

<a

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s