Gezocht, maar zijn ze ook schuldig

Gezocht, maar zijn ze ook schuldig

Image

De vader en tante van de verdachten van de bomaanslag in Boston Marathon  vermoeden dat de broers ten onrechte werden beschuldigd van de aanval.

“Ik denk dat de geheime diensten mijn kinderen in de val hebben laten lopen, omdat ze moslim zijn,” zei Anzor Tsarnáyev, die zichzelf portretteert als de vader van de verdachten, tegen Interfax. “En het zijn zulke lafaards, dat ze mijn jongen vermoord hebben,” zei Anzor over de dood van zijn oudste zoon, Tamerlan.

“Ik heb angst voor mijn jongen, ben bang dat ze hem doden,” zei Anzor vanuit zijn verblijf in de Russische deelrepubliek Dagestan over zijn tweede zoon, Dzhokhar, gezocht door de politie van Boston. “Ze moeten hem levend arresteren. Het gerechtelijk apparaat moet alles onderzoeken, bepalen wie gelijk heeft en wie de schuldigen zijn,” benadrukte Anzor.

Ook de tante van de verdachte betwijfelt de juistheid van de video, die naar verluidt de broers toont, kort voor de aanval.

“Waar is het bewijs? Alles wat we zien is een opname van twee lopende jongens en ik vind het vreemd, “zei Maret Tsarnáyeva, die in Canada woont. In deze beelden,  zogenaamd vastgelegd door beveiligingscamera’s, loopt Tamerlan vooraan en Dzhokhar daar achter. Waarom gaan ze niet samen op, als broers? Ik vermoed dat de video werd gemanipuleerd,” zegt Maret.

In andere verklaringen,  beschreven enkele familieleden van de gebroeders Dzhokhar, medische student 19 jaar, als een “engel”,en geven ze toe dat hij onder de invloed van zijn oudere broer, ingenieur en amateur-bokser zou kunnen staan. De gebroeders Tsarnáyev zijn Amerikaanse staatsburgers van Tsjetsjeense afkomst.

Op 15 april, veroorzaakten twee explosies in het laatste stuk van de populaire Boston Marathon  de dood van drie mensen, en 176 gewonden.

Het is inderdaad vreemd dat de eerste verdachte in een massaal vuurgevecht met de politie en het leger werd gedood. Er kan hier geen sprake geweest zijn van zelfverdediging, of een gevaar voor de veiligheid van de staat. Een man met een rugzak?

De jongere broer is nu dus aangehouden. Maar is hij wel ergens bij betrokken, als hij handelde onder de invloed van zijn grote broer? Of was hij alleen maar onwetend, de drager van de bom, als het al een bom was, in de rugzak?

En wat als de vader gelijk heeft, en Dzhokhar een lieve jongen was en eigenlijk een beetje te makkelijk te beinvloeden? Hebben de veiligheidsbeambten niet een beetje te snel “verdachte” geroepen bij het zien van twee “Russische” jongens met rugzakken.

Voordat we Tamerlan en Dzhokhar veroordelen is het mischien een goed idee, een gedegen en onafhankelijk onderzoek te verrichten naar de schuldvraag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s