Boston Marathon

Boston Marathon

De verklaring van President Obama, gisterenmiddag:

Goedemiddag, iedereen. Eerder vandaag werd ik door mijn binnenlands veiligheidsteam ingelicht over de gebeurtenissen in Boston. We blijven toezicht houden en op de situatie reageren zoals die zich ontvouwt. En ik heb de volledige middelen van de federale overheid ter beschikking gesteld om de staats- en lokale overheden te helpen onze mensen te beschermen, de veiligheid rond de Verenigde Staten zo nodig te verhogen en te onderzoeken wat er is gebeurd.

Het Amerikaanse volk zal bidden voor Boston vanavond. En Michelle en ik sturen onze diepste gedachten en gebeden aan de families van de slachtoffers in het kielzog van dit zinloze verlies.

Wij hebben nog niet alle antwoorden. Maar we weten wel dat er meerdere mensen gewond zijn, sommigen ernstig, in explosies bij de Boston Marathon.

Ik heb gesproken met FBI-directeur Mueller en minister van Binnenlandse Veiligheid Napolitano, en zei zijn de nodige middelen aan het moboliseren om (het gebeuren) te onderzoeken en om er op te reageren.

Ik heb leiders in het Congres van beide partijen op de hoogte gebracht, en opnieuw bevestigd dat op dagen als deze er geen Republikeinen of Democraten zijn – wij zijn Amerikanen, verenigd in de zorg voor onze medeburgers.

Ik heb ook gesproken met gouverneur Patrick en burgemeester Menino, en duidelijk gemaakt dat elke federale bron ter beschikking staat die nodig is om de zorg te bieden aan de slachtoffers en raad aan de gezinnen. En vooral, heb ik duidelijk gemaakt dat alle Amerikaanen achter de mensen in Boston staan.

Politie, brandweer, first responders en de Nationale Garde van Boston hebben heldhaftig gereageerd en zullen dat blijven doen. Het is goed te zien dat zoveel Amerikanen elke dag dienen en offers brengen ten behoeve van ieder van ons, zonder te letten op hun eigen veiligheid, in gevaarlijke en moeilijke omstandigheden. En wij groeten iedereen die geholpen heeft bij het snel en professioneel reageren op deze tragedie.

We weten nog steeds niet wie dit gedaan heeft en waarom. En mensen moeten niet te snel conclusies trekken, voordat we alle feiten kennen. Maar vergis je niet – we zullen dit tot op de bodem uitzoeken. En we zullen weten wie het gedaan heeft, we zullen erachter komen waarom ze dit gedaan hebben. Elke verantwoordelijke persoon en iedere verantwoordelijke groep zal het volle gewicht van rechtvaardigheid voelen.

Vandaag is een vrije dag in Massachusetts – Patriotten Day. Het is een dag die de vrije en fel onafhankelijke geest dat deze grote Amerikaanse stad Boston heeft laten zien vanaf de vroegste dagen van onze natie. En het is een dag dat de wereld naar Boston’s straten trekt in een geest van vriendschappelijke competitie. Boston is een taaie en veerkrachtige stad. Zo zijn de mensen daar. Ik ben uitermate zeker dat Bostonians samen zullen komen, zullen zorgen voor elkaar, en vooruit zullen gaan als een trotse stad. En als ze dat doen, zal het Amerikaanse volk met hen zijn op elke stap van die weg.

U kunt meer briefings van ons team verwachten naarmate we meer weten. We zijn nog steeds in de onderzoeksfase op dit punt.Maar ik wil gewoon herhalen we zullen erachter komen wie dit gedaan heeft en wij zullen hen verantwoordelijk houden.

Heel hartelijk bedankt.

The White House

 Image

10:10 am EST. De huidige stand van zaken.

Doden, gewonden: Drie mensen werden gedood en  er waren minstens 176 gewonden  volgens de Politie van Boston. Minstens 17 van de gewonden zijn in kritieke toestand.

ONDERZOEK: De autoriteiten hebben laat maandag een appartement in  Boston’s voorstad Revere onderzocht. Ze vertrokken met een aantal zakken. Er zijn geen arrestaties verricht en ambtenaren doen geen uitspraak over of iemand wel of niet in bewaring is gesteld. 

Slachtoffers: Een arts zegt dat uit een X-ray bleek dat  er misschien wel BB’s of kogellager-kogeltjes in de explosieven zaten.

Massachusetts gouverneur Deval Patrick (D) zei dat alle pakketjes die waren achtergelaten op de scène nu zijn onderzocht en er geen extra bommen gevonden zijn.

VEILIGHEID: terwijl Boston en andere grote steden in het hele land en over de hele wereld hun politie alert houdt, maakt men zich met name zorgen in Londen – dat optreedt als gastheer voor de begrafenis van oud-premier Margaret Thatcherde op woensdag en voor een grote marathon aanstaande zondag. “Britse ambtenaren vroegen dinsdag om herziening van veiligheidsmaatregelen,” zegt The New York Times.

Ondertussen zei FBI Speciaal Agent  Rick Deslauriers dinsdag dat er “niets bekend is over extra bedreigingen” in Boston.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s