Verklaring over de situatie op het Koreaanse schiereiland

Verklaring over de situatie op het Koreaanse schiereiland

Hong_Kong_Night_Skyline
Humanist Association of Hong Kong
15 april 2013
Persbericht

De Humanist Association van Hong Kong is maakt zich zorgen de escalatie van de spanningen op het Koreaanse schiereiland en is er absoluut op tegen dat een staat een andere staat bedreigt, vooral als die dreiging geuit wordt via het gebruik van nucleaire wapens.
De implicatie dat kernwapens kunnen worden gebruikt als een manier om internationale betrekkingen te onderhouden, vervult ons met ontzetting. We zien dat als een situatie escaleert in geweld, het de gemiddelde burgers van de betrokken gebieden zijn die lijden. De war games en het praten over oorlog door alle betrokken partijen is een bedreiging voor de veiligheid van de regio en – de hele wereld.

Wij veroordelen de acties en retoriek van alle partijen in het conflict. Dergelijk gedrag produceerd een systematische militarisering van de hele regio – voor de winst van wapens leveranciers – en dit conflict wordt gebruikt voor het amplificeren en veilig stellen van geostrategische belangen (de omsingeling van China bijvoorbeeld) en kan leiden tot de nucleaire militarisering van Japan, toename van het bezetten van militaire bases, en het aangaan en verdiepen van militaire allianties – en daardoor het uitlokken van een grotere NAVO – in de Stille Oceaan.

Deze stand van zaken is gekoppeld aan kernwapens; dit conflict wordt gebruikt door de kernwapenstaten om de modernisering van hun nucleaire arsenalen te legitimeren. Dit leidt ertoe dat niet-kernwapenstaten geloven die ze kernwapens nodig hebben. Zo verbrokkellen de toch al kwetsbare inspanningen voor een non-proliferatieverdrag nog verder.

Kernwapens moeten nu voor eens en voor altijd worden afgeschaft. Dit conflict wordt gebruikt om de inzet van raketafweersystemen te legitimeren in de regio Azië-Stille Oceaan.
De agressieve handelingen en verklaringen afkomstig uit Noord-Korea zijn oorlogshandelingen, niet daden van vrede en dialoog, terwijl de militaire manoeuvres grenzend aan Noord-Korea door Zuid-Korea en de Verenigde Staten, ook agressieve en provocerende acties zijn. De provocatie kan beide kanten op elk moment in een oorlog betrekken en dat zou leiden tot meer dan een regionale ramp.

Dialoog, onderhandeling, en onmiddellijke stappen in de richting van ontwapening zijn dringende noodzaak.
Het dagelijks uitwisselen van bedreigingen, dreigingen en militaire opbouw maakt de situatie nog erger en dergelijke houding kan de een of andere zijde misleiden tot het serieus nemen van de ander. Dit brengt ons allemaal op een mogelijk onomkeerbare weg naar nucleaire oorlog en wereldwijde vernietiging.

We herhalen – Global Destruction.

We willen dat beide partijen in deze confrontatie de enorme omvang van wat er op het spel zou staan bij het uitbarsten van een gewelddadig conflict herkennen. Praat meer en dreig minder, zeggen wij, een cultuur van vrede en dialoog.
Laat af de oude oorlogsmentaliteit. Werk in plaats daarvan aan begrip en aan het respecteren van de benarde toestand en de cultuur van anderen. De Verenigde Staten moeten de eerste stap zetten en als moderne natie begrijpen dat Noord-Korea zich in het nauw gedreven en zonder vrienden voelt en alleen kan reageren op wat zij ziet als aanhoudende druk zowel economisch en militair. De bal is aan de kant van de vrijere natie. Dus doen we een beroep op degenen in de Verenigde Staten die volwassen zijn om op te houden met hun provocaties in deze regio en alles over een geheel andere boeg te gooien. Dat zal leiden tot een echte politiek van respect en tolerantie, hulp en vriendschap.
Tony Henderson, voorzitter, Humanist Association of Hong Kong

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s