Venezuelanen stemmen voor opvolger

Venezuelanen stemmen voor opvolger

430px-Henrique_Capriles_Radonski_from_Margarita_island

Mensen in Venezuela gaan vandaag naar de stembus om te kiezen voor de opvolger van Hugo Chavez.

Waarnemend president Nicolas Maduro, uitverkoren door Chaves zelf als zijn opvolger, bindt de strijd aan tegen Henrique Capriles, die op dit moment gouverneur van de  staat Miranda is.

De heer Capriles heeft heel krap verloren van de heer Chavez bij de verkiezingen in oktober vorig jaar.
Aan de vooravond van deze verkiezingen, beschuldigde hij de heer Maduro van het breken van de kieswet omdat hij een bezoek bracht aan het graf van de overleden leider en dat op de staatstelevisie liet uitzenden.
Maduro, 50, wiens campagne is gericht op zijn nauwe relatie met de heer Chavez, heeft volgens Capriles, 40, daarmee “alle de electorale normen overtreden”.

Bijna 19 miljoen Venezolanen zullen zondag gaan stemmen.
Het weer werkt goed mee in Caracas, de hoofdstad,  waar kiezers sinds 3 uur in de rij staan om hun stem uit te brengen. Hele families komen opdagen bij de stembureaus, sommige met stoelen en etenswaar, omdat ze rekenen op lange wachttijden. De lange wachttijden zijn niet zo heel erg, omdat deze verkiezingen belangrijk zijn, is de algemene opinie.
Emoties lopen hoog op in deze verkiezing, de eerste in bijna twee decennia waarbij de naam Hugo Chavez niet op de stembilletten staat.

Honderden verkiezingswaarnemers zijn aanwezig uit verschillende landen en van verschillende internationale organisaties om ervoor te zorgen dat de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen.

Stemmen is elektronisch – een machine zal de kiezers identificeren aan de hand van vingerafdrukken, een tweede aan de hand van de identiteitskaart. Daarna volgt het eigenlijke kiezen.

De verkiezingsbureaus zijn geopend vanaf 06:30 lokale tijd en sluiten om 10 uur,  hoewel men kiezers zal blijven ontvangen die dan nog in de rij wachten.
Officiële resultaten worden verwacht ongeveer drie uur na het sluiten van de bureaus.
 
De winnaar zal worden beëdigd op 19 april en tot januari 2019 president zijn, om de termijn van zes, jaar die Chavez zou zijn begonnen in januari, vol te maken.
Chavez was een hervormer, voor zijn volgelingen, die de politieke elite versloeg en de armen hoop gaf op een beter leven. Hij maakte effectief gebruikt van de enorme oliereserves om Venezuela internationaal weer op de kaart te zetten, en met zijn scherpe kritiek op de VS won hij vele politieke bondgenoten in Latijns-Amerika.

Maar zijn politieke tegenstanders beschuldigen hem ervan een autocraat te zijn, met het plan een een-partij staat op te bouwen.
De opvolger van Chaves krijgt een natie geteisterd door afbrokkelende infrastructuur, onstuitbaar hoge overheidsuitgaven en slecht presterende  oliesector.
Zijn uitverkoren kandidaat Nicolas Maduro wordt gezien als de front-runner, recentere peilingen laten echter zien dat de kloof tussen hem en Capriles, steeds kleiner wordt.

 

De stemmen tegen Chaves en zijn kandidaat worden luider, mede omdat Maduro nog niets heeft gezegd over plannen om de situatie te verbeteren, en eigenlijk alleen herhaalt wat Chaves tijdens zijn leven heeft gezegd. Maar of dat betekend dat Caprilles gaat winnen moeten we nog afwachten. Veel hangt af van de eerlijkheid van deze verkiezingen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s