Hervormingen in het Vaticaan

Hervormingen in het Vaticaan

Cardinal_tarcisio_bertone
Vaticaanstad, 13 April 2013

In een verklaring maakte de de kardinaal Staatssecretaris Tarcisio Bertone, S.D.B. (foto) van het Vaticaan, vandaag bekend dat Paus Franciscus een groep van acht kardinalen heeft benoemd die hem moet gaan adviseren aangaande het hervormen van de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms Katholieke Kerk.

De groep kardinalen moeten Franciscus helpen met ideeën en voorstellen om de Curie te moderniseren. De groep bestaat uit negen prelaten: kardinaal Giuseppe Bertello, voorzitter van de Regering van de Staat Vaticaanstad,kardinaal Francisco Javier Errazuriz Ossa, aartsbisschop van Santiago de Chile, kardinaal Oswald Gracias, aartsbisschop van Bombay (India); kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop vanMünchen en Freising (Duitsland), kardinaal Laurent Monswengo-Pasinya, aartsbisschop van Kinshasa(DRC) kardinaal SeanPatrick O’Malley, aartsbisschop van Boston (VS), de kardinaal.George Pell, aartsbisschop van Sydney (Australië), kardinaal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, aartsbisschop van Tegucigalpa(Honduras), met de functie van coördinator en de bisschop Marcello Semeraro, bisschop van Albano (Italië) als secretaris.
De eerste gezamenlijke vergadering van de groep vindt plaats van 1 tot en met 3 oktober 2013, maar de Paus onderhoudt al contacten met de groep.

Hervorming

De hervorming van de Curie is een van de belangrijke taken voor paus Franciscus op dit moment. Uit gelekte documenten bleek eerder dat er achter de schermen van het Vaticaan sprake is van een machtsstrijd. Daarbij kan de invloed van Franciscus die machtsstrijd misschien breken.

Paus Franciscus werd precies een maand geleden verkozen en sindsdien heeft hij mensen gemotiveerd van over de hele wereld, Katholieken en niet-Katholieken, met zijn persoonlijke warmte, zijn eenvoud,zijn afkeer van pomp en glamour.

Macht

De invloed en rijkdom van een organisatie zoals de Katholieke Kerk trekt helaas niet alleen diep religieuze mensen aan, maar ook mensen met een politiek plan, of mensen die menen iets te moeten verbergen. Benedictus XVI, de voorganger van Franciscus, kon niet veel ondernemen tegen de invloed van positie-politici in de Romeinse Curie. Het aloude systeem van verborgen agenda’s en het verbergen van de waarheid voor bestuurders en gelovigen, samen de druk van de verhalen over kindermisbruik zijn hem misschien teveel geworden.

De macht van de Curie-aartsbisschoppen is misschien groter dan men in eerste instantie zou denken, het Vaticaan is tenslotte maar een klein land, met zo’n 800 inwoners. De Paus staat echter ook aan het hoofd van de grootste, en rijkste, religieuze organisatie ter wereld.
Deze twee feiten werken als vanzelf corruptie in de hand, grote organisaties zijn onoverzichtelijk, en rijke organisaties trekken mensen aan die achter de rijkdom aanzitten.

Invloed

De invloed van die kerk wordt duidelijk als we kijken naar het edict tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Omdat de kerk leden nodig heeft, is het voor Katholieken verboden sex te hebben, behalve dan binnen het huwelijk, en om kinderen te krijgen. Dus is het gebruik van voorbehoedsmiddelen als de pil en condooms verboden! (En dus ook sex tussen mensen van hetzelfde geslacht, daar kunnen immers geen kinderen van komen.)

Behalve voorbehoedsmiddel is het condoom echter ook een effectief middel ter voorkoming van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, waaronder HIV/Aids.
Wereldwijd leven er maar liefst 34 miljoen mensen met HIV. Elke 12 seconden raakt er iemand geïnfecteerd met HIV, dat betekent 7.000 infecties per dag! Aids is doodsoorzaak nummer een onder jonge vrouwen wereldwijd. Sinds het begin van de epidemie zijn 60 miljoen mensen geïnfecteerd en bijna 30 miljoen mensen gestorven aan aids. Dit is maar een greep uit de vele schokkende gegevens over HIV en AIDS.
Die informatie, (hier van het Aids Fonds), is natuurlijk ook bekend in het Vaticaan. Desondanks blijft het verbod op voorbehoedsmiddelen bestaan! Voor meer informatie over HIV/AIDS en SOA’s verwijs ik graag naar aidsfonds.nl, stopaidsnow.nl, soaaids.nl

De Rooms-Katholieke Kerk bestaat uit gelovigen van alle volken. Zij is een wereldkerk met meer dan 1 miljard mensen. Bijna de helft van hen woont in Amerika. Een kwart in Europa. De anderen in Afrika, Azië en Oceanië.
Laten we hopen dat Paus Franciscus wel kan opboksen tegen het systeem van de Curie en van de Kardinalen.

News.va, Aids fonds, GN, foto: I, Wulfstan

Advertisements

2 thoughts on “Hervormingen in het Vaticaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s