Aside

Het gaat niet goed met Cyprus

Image

Nadat de minister van Financien, samen met de directeur van he IMF en nog een paar schuldeiser, de grootste bron van inkomen, de bankensector, van Cyprus om zeep geholpen hebben, heeft het land nu alleen nog maar meer problemen.

Minister Dijsselblom, als voorzitter van de groep ministers van financien van allle landen van de Europese Unie, samen met de beroemde directeur van het IMF, mevrouw Christine Lagarde en de regering van Cyprus hadden een plan bedacht om Cyprus uit de problemen te helpen.

De schuldeisers, IMF dus en de ECB zouden 10 miljard euro lenen aan Cyprus, dat zelf met nog eens 7 miljard moest komen, als, let wel, voorwaarde voor de lening. Het geld dat Cyprus moet opbrengen wordt afgeroomd van spaarrekeningen met meer dan 10 000 Euro.

Het kabinet van Cyprus heeft ingestemd met maatregelen met betrekking tot de uitvoering van een bail-out overeenkomst die de regering heeft gesloten met zijn internationale kredietverstrekkers.

“De maatregelen, die betrekking hebben op de voorbereidingen voor de uitvoering van de overeenkomst tot geldlening, werden goedgekeurd door het kabinet,” Zo heeft regeringswoordvoerder ChristosStylianides woensdag gezegt na een kabinetsvergadering.

De EU-ministers van Financiën, wanneer ze vrijdag in Dublin bijeenkomen,zullen naar verwachting een politiek akkoord over een memorandum van overeenstemming met Cyprus bereiken. Maar de 7 miljard blijkt nu bij lange na niet voldoende om Cyprus te redden. Het land moet nog eens 6 miljard extra ophalen, zo blijkt uit documenten van de Europese Commissie.

De definitieve beslissing wordt pas verwacht aan het einde van de maand en fondsen zullen naar verwachting pas in de eerste twee weken van Mei beschikbaar zijn, volgens een Eurozone ambtenaar. Cyprus zal een van de belangrijkste onderwerpen van discussie in Dublin zijn, en de enige waarop de ministers van Financiën een akkoord hopen te bereiken.

De centrale bank van Cyprus heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat de eventuele verkoop van haar goudreserves een zaak is van de Bank. “De verkoop van goud in het bezit van de Centrale Bank is een zaak die uitsluitend de Raad van Bestuur van de Bank betreft,” heeft Aliki Stylianou verteld aan CNA, als commentaar op een rapport van Reuters dat zegt dat Cyprus ermee heeft ingestemd de overtollige goudreserves te verkopen om rond 400 miljoen euro aan te trekkenen en als hulp bij het financiën onderdeel van haar bailout-overeenkomst.

Ratingbureau Standard & Poor’s heeft de lange termijn vooruitzichten op de rating van Cyprus herzien van negatief naar stabiel, dat wil zeggen dat het onmiddellijk risico van een faillisement is verminderd. De uitvoering van het programma en de economische risico’s verbonden aan het bail-out programma blijven aanzienlijk.

CNA, wikipedia, Creative Commons, s$p

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s