Caracas, Duizenden op de been

Caracas, Duizenden op de been

proxy(5)

Caracas, Venezuela, 07 april 2013

“Mij is verteld dat er duizenden en duizenden door de straten van ons Caracas lopen! Bravo! We zijn met miljoenen en winnen de 14e “. Dit schreef de gouverneur van de staat Miranda en de kandidaat van de oppositie Henrique Capriles, in een tweet minuten voordat hij vertrok naar de belangrijkste gebeurtenis van zijn campagne voor het presidentschap  zondag.

Het evenement, genaamd “Heldhaftig Caracas ” was de grootste rally georganiseerd sinds 1999 en er waren verschillende sectoren van de stad bij betrokken.Vanaf zes punten van de hoofdstad van Venezuela marcheerden honderdduizenden burgers voor de opositie van  Capriles, als presidentscandidaat gepresenteerd door een alliantie van 19 politieke groeperingen genaamd de Tafel voor Democratische Eenheid Tabel (MUD). Het lijkt er op dat de eerste belofte van Capriles waargemaakt is: oppositie groeperingen mobiliseren miljoenen kiezers (6,5 miljoen, bij de presidentsverkiezingen in oktober vorig jaar).

Maar zal dat genoeg zijn om te winnen op 14 april, wanneer de vervanger van Hugo Chaves wordt gekozen als president van Venezuela?

Het lijkt zeker dat Capriles de dynamiek in een zeer korte campagne gevangen heeft: slechts 10 dagen. Bolivar Avenue, de litmus test voor elke electorale optie in Venezuela, leek aan zijn volgelingen tegemoet te komen. De kandidaat van de oppositie bevestigde zijn bindende kracht en stuurde daarmee een geloofwaardige boodschap van bemoediging naar zijn kiezers om zondag niet af te haken. Maar er blijft twijfel bestaan, kan het wel, winnen van Chavez?

Toen hem dat werd gevraagd in een interview gisteren de Colombiaanse tijdschrift Semana, zei Capriles: ” Ik denk dat ik kan winnen en ik zal je vertellen waarom: ik heb slechts 7 miljoen stemmen. Elke keer dat de regering de verkiezing ingegaan is zonder Chaves, heeft dat 6 miljoen stemmen opgeleverd. Hoeveel Chvisten gaan er stemmen? Dat is de grote vraag. ” De inzet is dat het Chavisme is gezakt in de peilingen in een campagne waarin de belangrijkste kandidaten zich gericht hebben op het waarborgen van de mobilisatie van hun eigen stemmers op de dag van de verkiezingen.
De polls geven voordurend positieve resultaten voor het Chavisme en voor de kandidaat en plaatsvervangend president, Nicolas Maduro, maar of dat ook zo zal blijven? Het belangrijkste is het enthousiasme van de Caprilles, die nog een week heeft om de resultaten te beinvloeden en de Chavistische revoltie te verslaan.

“We zullen de resultaten te accepteren, wat ze ook zijn,” zei op bijna hetzelfde moment, Maduro in een campagentoespraak  in San Fernando de Apure, in het zuidwesten van het land. Hij eiste daarbij eenzelfde verklaring van de opositie en uite het vermoeden dat de oppositie een verborgen agenda heeft om de uitslag van de verkiezingen niet bekend te maken. Hij vermeed het echter een van de hete hangijzers in deze verkiezingen te noemen, dat stemmen op Maduro een stem van vertrouwen is in de overleden Hugo Chaves. Met die uitspraak had hij op zaterdag geen moeite, toen hij sprak tegen een voornamelijk Indiaans publiek. Daar zei hij dat stemmen op Caprilles gelijkstond aan stemmen tegen zichzelf. Ook sprak hij een vloek uit over zijn tegenstemmers en vergeleek hij Caprilles met de Conquistadores.

Ook de aanklacht die Maduro zaterdagavond losliet in Ciudad Guayana,  dat huurlingen waren ingehuurd in Miami (Florida) door “contrarevolutionairen ” om Venezoelaans grondgebied aan te vallen werd vandaag weer ingetrokken.

Semana, Muevete,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s